Brottning: OS-hoppet fast i dopingkontroll – skandal eller tragedi?

Under måndagen kom nyheten att brotterskan Jenny Fransson fastnat i en dopingkontroll. Nu återstår den stora frågan: har hon verkligen dopat sig med fri vilja?

Det slog ned som en bortglömd nyårsraket, att den meriterade brotterskan Jenny Fransson lämnat in ett positivt prov i en dopingkontroll och det blev direkt en stor snackis. Enligt de officiella rapporterna ska det handla om en liten mängd av det dopingklassade ämnet metyltestosteron som är en anabol steroid. Skandalrubrikerna klickades ut på rekordtid och många gav sig direkt på 32-åringen från Värmland. Något som tagit Fransson hårt.

I torsdags föll hela mitt liv samman. Allt jag kämpat för och allt jag står för. Vem jag är och vem jag vill bli. Något som jag aldrig ens tänkt ska kunna hända mig har nu hänt och just nu känner jag mig mer död än levande. Men jag försöker ta en dag i taget och inte glömma vem jag är och vad jag är värd, skriver Fransson på sina sociala medier.

Det är naturligtvis uppseendeväckande att en så pass meriterad idrottare åker fast i en kontroll, oftast handlar det om betydligt mer mediokra atleter som tar extra stora risker för att nå toppen. Fransson har trots allt tagit medaljer i både VM & OS vilket tydligt visar att hon redan är däruppe i den absoluta eliten, så sent som förra året tog hon VM-silver och med några månader fram till OS kändes hon som ett stort medaljhopp.

Rent statistiskt så dopar sig idrottare med vilje och visst kan det vara så även den här gången, men jag tycker ändå det är bättre för oss utanför hela situationen att sitta lugnt i båten och låta utredningen ha sin gång. Det gynnar ingen att måla upp en djävulsbild innan man vet hur det faktiskt ligger till, till syvende och sist handlar det om en person som kan ha drabbats av något väldigt olyckligt som riskerar att förstöra en minst sagt framgångsrik karriär.

FAKTA: Jenny Fransson
Ålder: 32 år
Klubb: Gällivare sportklubb
Viktklass: 69-kilosklassen
Meriter i urval: VM-guld (2012), EM-guld (2018), VM-silver (2019), OS-brons (2016), EM-brons (2008,2019)

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *