Intervju: ”För mig är landslaget inte intressant”

Vi har haft äran att ta ett snack med en av SDHL:s största profiler – målvakten Sofia Reideborn. 

SDHL har varit igång ett par månader och det har hänt en hel del intressanta saker, både spelare och lag har överraskat i positiv mening. Ett lag som det sällan snackas med men som gjort bra ifrån sig under hösten hittar vi i form av SDE HF, en av anledningarna till det är Sofia Reideborn. Vi har tagit ett snack med målvakten som den senaste tiden varit en av ligans mest omtalade spelare, dels för sitt fina spel på isen men även för att hon vågar stå för det hon tycker.

Det är sån jag är som person. Har cirka noll impulskontroll

när jag ser något jag blir förbannad eller provocerad över.

Något som jag kanske behöver jobba på. 

 

Efter fjorton spelade omgångar hittar vi SDE HF på en sjätteplats i tabellen, tycker du att det motsvarar det som ni presterat på isen hittills?
– Ja men det tycker jag. Vi har varit alldeles för ojämna för att förtjäna en plats högre upp i tabellen. Vi har höga toppar men alldeles för djupa dalar.

En del är överraskade att ni är så pass högt uppe i tabellen, är det något du också kan hålla med om eller känns det väntat?
– I år känns det ändå väntat. Tidigare år har bredden och kvalitén inte riktigt funnits där men i år har Shane (Warschaw, lagets tränare) lagt ner mycket tid under försäsongen på att hitta kvalitativa spelare som kan tillföra spets som vi inte haft tidigare. Han har gjort ett grymt jobb vilket har gjort att vi i år är slagkraftiga i SDHL och de som såg truppen innan och ändå tippade oss i botten får jag känsla av inte hade koll. Så nej är inte överraskad och tror det finns mer att få ut av det här laget.

Under säsongsinledningen har du delat målvaktssysslan med Lindsey Post, hur ser du på konkurrensen mellan er?
– Konkurrensen mellan oss är bara något positivt. Vi kan trigga varandra och förstår varandra väldigt bra. Vi har en otroligt bra relation. En av de bättre jag någonsin haft. Det är alltid tävling på träningarna men bra kompisar utanför. Känner stor uppbackning från henne och jag tror stenhårt på henne. För laget är det grymt att ha två målvakter som kan spela och prestera. Det är så man tar sig långt som lag.

72174214 10156620045825382 5232173222056689664 N

Lindsey Post och Sofia Reideborn är SDHL:s just nu hetaste målvaktspar. 

Om man följer dig på sociala medier så är det tydligt att du står för dina åsikter, är det bara positivt eller har det skapat problem för dig inom hockeyn?
– Ja det är sån jag är som person. Har cirka noll impulskontroll när jag ser något jag blir förbannad eller provocerad över. Något som jag kanske behöver jobba på. Då jag skulle vilja säga att det har påverkat min hockey. Det började redan förra året med att jag kritiserade relationer inom damhockeyn. Kände redan då att personer började ta avstånd så skulle inte säga att det blivit bättre denna säsong. Känns som att tjejer framförallt har svårt att skilja på åsikt och person. Skulle dock aldrig vilja ta tillbaka det jag sagt. Nu har jag fått tala för de som kanske inte fått komma till tals annars och det har skapat debatt vilket jag bara ser som positivt.

Tittar man på hur du presterat de senaste säsongerna så känns det, åtminstone enligt undertecknad, konstigt att du inte fått chansen i A-landslaget än. Är det något du håller med om?
– Det var absolut känslan förra säsongen. Som att man lyfte på varenda sten för att slippa ta ut mig. Nu med allt som hänt och de jag sagt så är det inget jag vill spela för ändå. Hur det bedrivs är inget jag står bakom. Har sagt det tidigare att jag kommer fokusera på SDE och att spela min bästa hockey jag kan så får de bedriva det som de vill. För mig är landslaget inte intressant. Jag känner inte att det finns samma ära att bli uttagen i landslaget som förut. Nu är det så mycket som spelar in. Du ska baka lussebullar med förbundskaptenen och tycka som alla andra. Det handlar inte om hur du presterar på isen. Dock vill jag vara tydlig med att denna säsong har jag absolut inte förtjänat en plats.

I din senaste match fick du över 60 skott emot dig och sett till statistiken är du en av målvakterna i serien som får jobba hårdast under en match, hur sliten brukar du känna dig efter slutsignalen?
– Det är klart man känner av att man fått 60 skott en match men jag älskar att spela matcher med mycket skott. Det är det absolut bästa jag vet. En resorb, vatten och lite mat så är man good to go nästan dagen efter.

Efter matchen hemma mot AIK i fredags väntar inte mindre än nio matcher på bortaplan, hur förbereder man sig inför en sån sak?
– Det är sånt som ingår i att spela i SDHL. Så ingen speciell förberedelse, kanske lite matlådor och sådant som ska planernas och fixas. Annars är det träna som vanligt och bara in och köra. Vi ska vara så pass professionella att det inte ska påverka oss.

Du är som bekant syster till landslagsmålvakten Adam Reideborn, hade han ett stort inflytande på att du också valde att börja spela hockey och bli just målvakt?
– Han var den enskilt största anledningen till att jag spelar hockey idag. Han och andra brorsan Andreas spelade hockey under hela min uppväxt men Adam var den som alltid lade ner tid på att leka sport med mig. Han kom hem från skolan och lekte. Det kunde vara allt från fotboll, handboll och innebandy mot spöken för att jag inte ville möta honom. Han har alltid funnits där. Han har sedan jag föddes alltid varit den som stått mig närmst. Eftersom han alltid var den jag såg upp till ville jag såklart också stå i mål och på den vägen var det.

Det råder en debatt kring om det är för många utländska spelare i SDHL och att det stoppar utvecklingen för svensk hockey, hur ser du på det?
– Tycker att den här frågan är komplex och svår. Jag spelar i ett lag med många importer och det är något vi behöver. Jag förstår dock argumenten att de hämmar utvecklingen av unga svenska spelare då importerna tar deras plats men samtidigt så vill vi ha en bra liga. Spelare som Lara Stalder, Sidney Morin och Michela Cava gör ligan bättre och roligare att spela i men bevisligen så drar de inte publik vilket gör att vi kanske ska se över importfrågan. Samtidigt så har vi plats i vårt lag för unga spelare men ingen vill spela i SDE. Det är ingen status. Så kanske unga spelare ska börja titta på var man har bäst utvecklingsmöjligheter istället för var man spelar i ”coolast” facilitet. Det inger mer respekt att säga att man spelar i Hv71 eller Luleå än i SDE. Just nu gör importerna ligan jämnare och roligare att spela i så jag personligen fortsätter gärna ha det så.

Avslutningsvis, det är långt kvar på säsongen men hur vill du att den ska bli för att du ska kunna gå på semester med en nöjd känsla i kroppen?
– Slutspel. Går vi till slutspel kommer det vara historiskt och jag kommer absolut vara nöjd med det. Då finns det något att på bygga på för framtiden också.

FAKTA: Sofia Reideborn
Ålder: 20 år
Position: Målvakt
Moderklubb: AIK
Statistik 2019/20: 7 matcher, 93.16% (2,54 insläppta/match)
Meriter i urval:  J18-VM Brons, 12 juniorlandskamper.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *